Rasti-Hyry

Suunnistusta kaukomailla

Vietimme vuorotteluvapaamme kiertelemällä nelisen kuukautta tammi-toukokuussa Kaakkois-Aasiassa ja Oseaniassa. Suurimman osan ajasta olimme Uudessa-Seelannissa ja Australiassa ja osallistuimme matkallamme 15 suunnistustapahtumaan, yhteen puistojuoksuun sekä yhteen vuorijuoksuun. Suunnistuksista osa oli iltarastimaisia tapahtumia ja suurimmat olivat veteraanien MM-kisat Uudessa-Seelannissa.

Suunnistus on kansainvälinen laji, joten suomalaisilla suunnistustaidoilla voi lajia harrastaa missä päin maailmaa tahansa. Kartat ja rastimääritteet tehdään kansainvälisillä symboleilla, joten kaikki on hyvin tuttua. Ainoastaan maastot voivat olla hyvin erilaisia, siitä esimerkkinä muutama kartta reissulta.

Iltarastit Hong Kongissa – suunnistaminen tapahtui polkuja pitkin

Keskimatka Uudessa-Seelannissa – maastossa ei ollut juurikaan puita

Sprintin karsinta MM-kisoissa – todella vaikeaa suunnistusta

Maastoja enemmän ongelmia aiheutti joissain tapahtumissa sää. Suunnistus on haastavaa lämpötilan ollessa lähes 40 astetta ja ilmankosteuden 80%. Lisäksi yksi tapahtuma Uudessa-Kaledoniassa jouduttiin perumaan, koska sinne iski trooppinen sykloni (nimeltään Cook), joka aiheutti ulkonaliikkumiskiellon. Meillekin annettiin majoituspaikassa runsaasti vettä, ruokaa sekä vieläpä kynttilät mahdollisen sähkökatkoksen varalta ja käskettiin pysymään sisätiloissa 12 tuntia. Hirmumyrskyn sateiden vuoksi jopa suunnistuskartta alueelta joudutaan tekemään uudestaan, koska alue oli vanhaa kaivosaluetta ja vesi vyörytti maita aika lailla.

Rasti-Hyry järjestää jatkossa reissuja eurooppalaisille rastiviikoille, jonne pyritään kokoamaan seuran porukkaa enemmän. Joten rohkeasti vain mukaan hankkimaan uusia kokemuksia!

Timo ja Tuija